pátek 29. listopadu 2013

Svatomartinské rohlíčky

Trochu se zpožděním, ale výborné jsou vždycky!

Suroviny:
Těsto:
500 g hladké mouky
50 g rozpuštěného másla
80 g cukru
sáček vanilkového cukru
1/2 kostky droždí
60 g másla
100 ml mléka (přidávejte postupně
1 vajíčko
+ trochu rozšlehaného vajíčka na potření

Maková náplň: tady

Tvarohová náplň: tady

Postupuje jako u klasického kynutého těsta - z trošky cukru, mléka a droždí si necháme vzejít kvásek, který přidáme k prosáté mouce s oběma cukry, rozpuštěným máslem, tvarohem, vajíčkem a zbytkem mléka. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí na stěny mísy (můžeme přidat mouku nebo mléko).  Přikryjeme utěrkou a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Následně polovinu těsta rozválíme a krájíme na podlouhlé trojúhelníky. Ke kratší straně dáme lžíci náplně, zamotáme a klademe na plech. Necháme kynout ještě dvacet minut, potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do rozpálené trouby na 175°C asi na 25 minut. S těstem se díky tvarohu trochu hůře pracuje, ale chuť je zajímavá - jsou více nadýchané než klasické kynuté těsto.




Žádné komentáře:

Okomentovat