Recept pochází z mé oblíbené kuchařky "Poklady české kuchyně" od Romana Vaňka a původně byl určen na mazanec.
Suroviny:
- 250 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí
- 115 ml vlažného mléka
- 60 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru nebo aroma
- 70 g másla
- špetka soli
- nastrouhaná kůra z jednoho citronu
- 1 vejce
- sušené ovoce (nebo jen rozinky) a nasekané loupané mandle - dohromady asi 150 g, předem namočené do rumu
- rozšlehané vajíčko na pomazání
V míse smícháme obě mouky a do důlku uprostřed rozdrobíme droždí. Zalijeme několika lžícemi mléka a zamícháme s trochou mouky okolo, až vznikne tekutá kašička. Její povrch posypeme trochou mouky a necháme zakryté asi 30 min vzejít. Pak přidáme zbytek ingrediencí (kromě ovoce a mandlí) a vypracujeme hladké těsto. Těsto při hnětení nadlehčujeme, aby se do něj dostal vzduch. Nakonec vmícháme rozinky a mandle a necháme asi hodinu kynout zakryté v míse. Z těsta vytvarujeme bochánky, já jich měla 12, a necháme je ještě asi 20 minut kynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi 20 minut v troubě rozpálené na 175°C.
Před kynutím na plechu. |
Žádné komentáře:
Okomentovat