neděle 17. listopadu 2013

Kynuté bochánky

Recept pochází z mé oblíbené kuchařky "Poklady české kuchyně" od Romana Vaňka a původně byl určen na mazanec.

Suroviny:
  • 250 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí
  • 115 ml vlažného mléka
  • 60 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru nebo aroma
  • 70 g másla
  • špetka soli
  • nastrouhaná kůra z jednoho citronu
  • 1 vejce
  • sušené ovoce (nebo jen rozinky) a nasekané loupané mandle - dohromady asi 150 g, předem namočené do rumu
  • rozšlehané vajíčko na pomazání

V míse smícháme obě mouky a do důlku uprostřed rozdrobíme droždí. Zalijeme několika lžícemi mléka a zamícháme s trochou mouky okolo, až vznikne tekutá kašička. Její povrch posypeme trochou mouky a necháme zakryté asi 30 min vzejít. Pak přidáme zbytek ingrediencí (kromě ovoce a mandlí) a vypracujeme hladké těsto. Těsto při hnětení nadlehčujeme, aby se do něj dostal vzduch. Nakonec vmícháme rozinky a mandle a necháme asi hodinu kynout zakryté v míse. Z těsta vytvarujeme bochánky, já jich měla 12, a  necháme je ještě asi 20 minut kynout na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi 20 minut v troubě rozpálené na 175°C.

Před kynutím na plechu.



Žádné komentáře:

Okomentovat