Recept pochází z výborného blogu s domácím pečením "Domácí jídlo u Lípy" a pouze jsem trochu snížila množství náplně.
Suroviny:
Těsto:
- 100 g polohrubé mouky
- 100 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 žloutek
- špetka soli
- 2-3 lžíce studené vody
Náplň:
- 4 jablka
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 60 g krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 2 vejce
- 100 ml smetany ke šlehání
Máslo necháme trochu povolit a vypracujeme hladké těsto. To uložíme aspoň na půl hodiny do lednice, aby ztuhlo. Pak ho vyválíme do velikosti dortové formy. Nezapomeneme ve formě nechat vyšší okraje, aby náplň nevytekla. Jablka oloupeme, vykrájíme jadřince a nakrájíme je na čtvrtky. Ty nařízneme (ale nedořízneme) svrchu na plátky. Dobře to jde, pokud kousek jablka umístíme na prkénko mezi dvě vařečky a nařezáváme tak, že se vždy o vařečky zastavíme, a jablko tak nepřekrojíme. Čtvrtkami poklademe dokolečka a doprostřed těsto, jablka pokameme citrónem a těsto několikrát propíchneme vidličkou. Pečeme asi 25 minut na 175°C. Mezitím si vyšleháme mixérem vajíčka s oběma cukry do pěny, přidáme smetanu a směsí zalijeme předpečený koláč. Pečeme dalších 20 minut, než povrch lehce zhnědne. Studený byl moc dobrý, teplý jsme neochutnali.
Žádné komentáře:
Okomentovat