neděle 10. listopadu 2013

Dýňový chléb

Dalším kváskovým receptem je chléb s pyré z dýně Hokkaido, který má nejenom krásnou barvu, ale hlavně chuť. Recept je od ze skvělého blogu od Maškrtnicy.

Suroviny:

  • 300 g žitného kvasu
  • 140 g dýňového pyré
  • 220 g vody
  • 450 g pšeničné hladké mouky
  • 150 g špaldové mouky
  • lžíce medu
  • 15 g soli
  • 50 g nakrájených vlašských ořechů


Přes noc necháme klasicky namnožit kvásek - tedy dokrmíme 150 g žitné mouky a 150 g vody, rozmícháme a mísu zakryjeme fólií. Necháme pracovat asi 12 hodin. Ráno odebereme na další pečení a přidáme další ingredience. Je vhodné si asi půl hodiny před hnětením těsta smíchat dýňové pyré, obě mouky a vodu. Všechny suroviny zpracujeme na hladké těsto (ořechy stačí přidat na konec), v ruce to bude trvat asi 10 minut, a necháme 45 minut odpočívat zakryté v míse. vyndáme na vál, popřekládáme a opět necháme 45 minut odpočívat. Potom těsto vyklopíme na vál, rozdělíme (pokud děláme více bochníků) a vytvarujeme a necháme kynout v ošatce. Kdo ji nemá, stačí vzít mísu, vyložit ji utěrkou a vysypat moukou, jako vidíte na fotce. Mísu/ošatku dáme do velké igelitky (aby těsto neoschlo) a necháme kynout 2-3 hodiny. Poté pečeme v zapařené troubě na plechu, nebo v rozpálené zapékací míse. Pokud na plechu, tak je důležité troubu dobře zapařit. Pokud v míse, tak do rozpálené mísy překulíme bochník, zavřeme pokličkou a pečeme deset minut. Poté sundáme pokličku, snížíme teplotu a dopečeme asi půl hodiny. V obou případech pečeme nejdříve na 250°C, a poté na 230°C. Krájíme, až když alespoň trochu vychladne ;-).

Vykynuté těsto.

Dva chlebíci (z jedné dávky těsta).





Žádné komentáře:

Okomentovat