pondělí 18. listopadu 2013

Pšenično-bramborovo-žitný chleba

Kváskový chléb, jehož recept pochází z facebookové skupiny PečemPecen.cz, kde je spousta receptů a návodů a hlavně mnoho zkušených pekařek a pekařů, kteří ochotně poradí.

Suroviny:

  • 300 g žitného kvásku
  • 430 g hladké pšeničné mouky
  • 70 g žitné chlebové mouky
  • 120 g najemno nastrouhané uvařené brambory
  • 2 lžíce bílého jogurtu 
  • asi 230 ml vody
  • 3 lžičky soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce lněných semínek (nemusí být)


Přes noc si namnožíme kvásek (tedy do něj přidáme 150 g žitné mouky a 150 g vody a necháme ho zakrytý pracovat při pokojové teplotě). Pak si odebereme na příští pečení a přidáme všechny ingredience. Hněteme v ruce či robotu aspoň pět minut. Poté uplácáme bochánek a necháme ho v pomoučněné utěrce v míse nebo v ošatce kynout 2-3 hodiny. Pak jej pečeme buď na plechu, nebo v zapékací míse. Tu si nejdříve i s pokličkou rozpálíme v troubě na 250°C a pak do ní chléb překlopíme a zavřeme pokličkou. Takto pečeme asi 10 minut, potom teplotu ztlumíme na 230°C, sundáme pokličku a dopečeme asi 45 minut. Pokud budeme chleba péct na plechu, tak jej taky musíme rozpálit, a zapařit troubu (postříkáním rozprašovačem) ve chvíli, kdy do ní chleba budeme dávat. Opět budeme péct 10 min na vyšší teplotu a pak ztlumíme. Když je chléb hotový, zní po poklepání dutě.



Žádné komentáře:

Okomentovat