sobota 2. listopadu 2013

Kringel nebo šneci se skořicí a jablky

Výborná podzimní sladkost, do kterého spotřebujete přebytečná jablka. Recept na těsto jsem si půjčila od Maškrtnice, a dobře jsem udělala, je krásně vláčné. S náplní jsem trochu improvizovala, a povedla se taky. Těsto vystačilo jak na šneky, tak na kringel, takže můžete udělat jen poloviční dávku.

Suroviny:
Těsto:

  • 650 g mouky
  • 330 g mléka
  • 125 g másla
  • 80 g cukru
  • 2 vejce
  • 1/2 kostky droždí
  • špetka soli

Náplň:

  • jablka (výsledná hmotnost nastrouhaných by měla být asi tak 600 g)
  • sáček vanilkového cukru
  • sáček vanilkového pudinku
  • 2 lžičky skořice
  • cukr podle toho, jak jsou sladká jablka
  • nasekané vlašské ořechy
  • trochu másla


Z droždí, trochy cukru a mléka necháme v malé miste vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, solí a přidáme kvásek, vajíčka a v mléce rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké těsto (dejte si záležet, abyste ho při hnětení vařečkou nadlehčovali a bylo úplně hladké) a necháme kynout asi hodinu na teplém místě. Na náplň nastrouháme jablka, vymačkáme je v cedníku a přidáme skořici, van. cukr, obyčejný cukr a nasekané ořechy. Aby nám náplň nevytékala, přidáme pytlík vanilkového pudinku. Polovinu těsta vyválíme a potřeme náplní a poklademe máslem, jako je vidět na obrázku. Na šneky ho nakrájíme na špalíčky, které dáme do dortové formy nebo pekáče. Na kringel podélně rozřízneme zamotané těsto a překládáme ho jako cop ze dvou pramenů (je to dost k vzteku práce ;-)). Cop pak opatrně přeneseme na pečící papír a zatočíme do kruhu. Pečeme asi 30 minut na 180°C.
Uhnětené a vykynuté těsto.


Rozlezou se opravdu hodně ;-)-


Žádné komentáře:

Okomentovat