Výborná podzimní sladkost, do kterého spotřebujete přebytečná jablka. Recept na těsto jsem si půjčila od Maškrtnice, a dobře jsem udělala, je krásně vláčné. S náplní jsem trochu improvizovala, a povedla se taky. Těsto vystačilo jak na šneky, tak na kringel, takže můžete udělat jen poloviční dávku.
Suroviny:
Těsto:
- 650 g mouky
- 330 g mléka
- 125 g másla
- 80 g cukru
- 2 vejce
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
Náplň:
- jablka (výsledná hmotnost nastrouhaných by měla být asi tak 600 g)
- sáček vanilkového cukru
- sáček vanilkového pudinku
- 2 lžičky skořice
- cukr podle toho, jak jsou sladká jablka
- nasekané vlašské ořechy
- trochu másla
Z droždí, trochy cukru a mléka necháme v malé miste vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem, solí a přidáme kvásek, vajíčka a v mléce rozpuštěné máslo. Vypracujeme hladké těsto (dejte si záležet, abyste ho při hnětení vařečkou nadlehčovali a bylo úplně hladké) a necháme kynout asi hodinu na teplém místě. Na náplň nastrouháme jablka, vymačkáme je v cedníku a přidáme skořici, van. cukr, obyčejný cukr a nasekané ořechy. Aby nám náplň nevytékala, přidáme pytlík vanilkového pudinku. Polovinu těsta vyválíme a potřeme náplní a poklademe máslem, jako je vidět na obrázku. Na šneky ho nakrájíme na špalíčky, které dáme do dortové formy nebo pekáče. Na kringel podélně rozřízneme zamotané těsto a překládáme ho jako cop ze dvou pramenů (je to dost k vzteku práce ;-)). Cop pak opatrně přeneseme na pečící papír a zatočíme do kruhu. Pečeme asi 30 minut na 180°C.
Uhnětené a vykynuté těsto. |
Rozlezou se opravdu hodně ;-)- |
Žádné komentáře:
Okomentovat