Recept je malinko upravený a původně pochází z facebookové stránky Kuchařky ze Svatojánu, kterou můžu jen doporučit.
Suroviny:
- 500 g cibule
- máslo nebo olej na smažení
- 400 g polohrubé mouky
- 100 g žitné mouky
- 1/2 kostky droždí (20 g)
- lžička cukru
- 6 lžic mléka + 100 ml
- 2 vejce + trochu na potření
- sůl, kmín
Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a na másle nebo oleji osmahneme dozlatova. V míse smícháme obě mouky, uděláme v nich důlek a do něj rozdrobíme droždí. Přidáme lžičku cukru, šest lžic mléka, trošku promícháme a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme vajíčka, zbytek mléka (v původním receptu je bílé víno), cibulku a sůl a necháme hodinu kynout. Vykynuté těsto rozválíme, vykrájíme kolečka a ty necháme ještě patnáct minut na plechu nakynout. Potřeme rozšlehaným vajíčkem s mlékem a pečeme na 180°C asi 20 minut dozlatova.
Těsto před a po vykynutí. |
Z této dávky těsta jich bude asi 5x tolik :-). |
Žádné komentáře:
Okomentovat