pátek 1. listopadu 2013

Kváskový chléb bez hnětení

Další level kváskového pečení, nehnětená Šumava podle receptu pana Cuketky. Převelice jednoduché a dobré.

Suroviny:
  • 150 g žitné chlebové mouky (může být i celozrnná)
  • 300 g pšeničné chlebové mouky (nebo obyčejné hladké)
  • 320 g vody
  • 1 lžička kvásku (20g)
  • 10 g soli
  • 5 g drceného kmínu
Pro podrobnější postup se podívejte k panu Cuketkovi, tady jej pouze rychle shrnu. Ze surovin vypracujeme těsto, které necháme zakryté fólií kynout 12 hodin při pokojové teplotě. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučněný vál a necháme zakryté 20 minut odpočívat. Poté ho čtyřikrát roztáhneme a přeložíme jako papír, vložíme do mísy, vyložené utěrkou a vysypané moukou, a necháme alespoň 2 hodiny kynout. Pak si rozpálíme troubu (a v ní vyšší zapékací mísu s pokličkou) na 250°C. Až dosáhneme teploty, vyndáme rozpálenou mísu, do ní překlopíme těsto, zakryjeme poličkou a pečeme 10 minut. Potom odkryjeme a dopečeme asi 30 minut, pořád na 250°C.

Kvásek je velký pracant: po zadělání těsta; druhý den ráno; po vyklopení; během kynutí.

Přístě na něm nebude tolik mouky ;-).

Žádné komentáře:

Okomentovat