úterý 29. října 2013

Segedínský guláš

Recept je z magazínu Albert 10/2013 a uvádím ho v nezměněné podobě - aby si každý mohl poměry přepočítat sám. Pouze doporučuji trochu šetřit s paprikou, a také použít kysané zelí v pytlíku - je kyselejší než to z plechovky nebo skla. Vypsané suroviny vystačí pro 6 osob.

Suroviny:

  • 1 kg vepřové plece
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce sádla
  • 1 velká cibule
  • 3 lžíce sladké papriky
  • 1 lžička kmínu
  • 200 ml vývaru
  • 1 lžíce rajčatového pyré
  • 400 g kysaného zelí
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • sůl, pepř, bobkový list a případně cukr na dochucení


Maso nakrájíme na kostky o hraně asi dva centimetry a obalíme v mouce. V hrnci rozpálíme sádlo a maso na něm postupně opečeme a vyndáme. Do hrnce nasypeme nakrájenou cibuli, osmahneme dozlatova a pak hrnec stáhneme z ohně. Přidáme papriku (aby nezhořkla), kmín, protlak, bobkový list, pepř a maso a podlijeme vývarem. Vrátíme na oheň a vaříme asi 15 minut. Poté přidáme scezené  a pokrájené zelí a vaříme ještě asi 20 minut. ochutnáme, jestli je maso měkké, případně přidáme sůl, pepř nebo cukr (můžeme i okyselit šťávou ze zelí), a vmícháme smetanu. Krátce povaříme a podáváme.

Hotovo :-).

4 komentáře:

  1. Miluji segedín a mám zrovna kapustu v lednici, chtěla jsem dělat koložvárskou kapustu, ale když se koukám na ten obrázek, tak je to jasný. Mám svůj recept, ale zkusím teď ten tvůj :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. z alberta :D ale nemám ten časopis, takže pro mě to je tvůj recept :-)

      Vymazat
    2. V tom časopise ho vařila Dita P., tak ta se v tom snad vyzná ;-)

      Vymazat
    3. můj přítel zítra přijede ze služebky, tak doufám, že to nepo.... a bude mu chutnat, díky za recept, dám vědět, jak to dopadlo :-)

      Vymazat