neděle 6. října 2013

Chačapuri

Kynutou sýrovou placku chačapuri jsem chtěla vyzkoušet hned, jak jsem narazila na recept od pana Cuketky, ale nakonec tento nápad někam zapadl a musela jsem na recept natrefit podruhé, abych se na ni vrhla.

Suroviny (na dvě placky):

  • 500 g hladké mouky + další na dosypání
  • 125 ml vlažného mléka
  • 3 vajíčka pokojové teploty + 1 na potření placek
  • 60 g rozpuštěného, zchladlého másla
  • 5 g sušeného droždí
  • lžička soli
  • 1 balení mozzarelly a 300 g balkánského sýra na náplň (můžete vyzkoušet i jiné sýry, např. nivu)


Do proseté mouky se solím a droždím uděláme v míse důlek, do něj nalijeme mléko a uprostřed umícháme řídkou kašičku. Necháme asi deset minut stát, pak přidáme ostatní suroviny (kromě sýra) a rukou vypracujeme hladké těsto (bude potřeba přisypávat mouku). Těsto necháme asi hodinu kynout na teplém místě. 

Mezitím si připravíme sýrovou náplň - jednoduše sýry nadrobíme nebo nastrouháme nahrubo, můžeme přidat koření či dosolit, pokud se nám směs zdá málo slaná.

Polovinu těsta si dáme na vál, vysypaný moukou, a rukama jej rozplácneme na asi  1 cm tlustou, kulatou placku. Doprostřed dáme polovinu sýrové náplně a zabalíme do koule - pečlivě spojíme okraje těsta k sobě, a kouli přeneseme (spojem dolů) na plech. Na něm ji opatrně rozplácneme a prsty roztahujeme do kulatého tvaru. Dáváme pozor, abychom neprotrhli horní vrstvu těsta. Výsledná placka by měla být asi 1 cm silná. Potřeme ji rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do trouby rozpálené na 250°C asi na 15 minut. V troubě se nafoukne jako létající talíř a zase splaskne. Pečte dozlatova.

První ze dvou placek.


Žádné komentáře:

Okomentovat