čtvrtek 3. října 2013

Schwarzwaldská roláda

Roláda vyžaduje trochu cviku, ale ať ji zamotáte jakkoli, bude výborná. Recept je upravený a pochází z Apetitu z prosince 2009.

Suroviny:

Těsto:

  • 5 vajec
  • 100 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 40 g kakaa (na vaření, žádné Granko ;-) )
  • bourbon, jiný likér nebo silný černý čaj na zvlhčení rolády

Náplň:

  • 150 g třešní nebo višní (ideálně čerstvé, jinak kompotované)
  • 1,5 kelímku smetany ke šlehání (nejlépe 40%), dobře vychlazené
  • 2 vanilkové cukry
  • ztužovač šlehačky, pokud chcete roládu uchovat

Čokoládová poleva:

  • 150 g čokolády na vaření
  • 0,5 kelímku smetany ke šlehání
  • plátky mandlí nebo čokoládové zdobení na posypání


V menší misce smícháme prosetou mouku a kakao - důležité je lžící rozetřít hrudky kakaa. Tuto sypkou směs přimícháme k vejcím, vyšlehaným cukrem (použijte elektrický šlehač). Přidáme vanilkové aroma, zamícháme a směs rovnoměrně rozlijeme na velký plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme v rozpálené troubě asi 15 minut (hlídat!) na 180°C.

Během pečení si navlhčíme utěrku, tu položíme na pracovní desku a na ni rozprostřeme arch pečícího papíru. Posypeme ho krupicovým cukrem a hned po vyndání na něj plát těsta položíme (vznikne tedy jakýsi sendvič utěrka-pečící papír s cukrem-plát těsta-pečící papír) a všechno (i s utěrkou) zarolujeme do rolády. Necháme vychladnout.

Po vychladnutí roládu rozmotáme, opatrně stáhneme papíry a roládu pocákáme bourbonem nebo silným černým čajem (nemusí být), a potřeme ji smetanou, ušlehanou s cukrem (a případně ztužovačem). Poklademe vypeckovanými a nakrájenými třešněmi, opatrně zamotáme a potřeme polevou. Tu vytvoříme rozpuštěním čokolády se smetanou ve vodní lázni. Roládu ozdobíme a vychladíme.


Čerstvé třešně jsou opravdu výborné.

Žádné komentáře:

Okomentovat