Roláda vyžaduje trochu cviku, ale ať ji zamotáte jakkoli, bude výborná. Recept je upravený a pochází z Apetitu z prosince 2009.
Suroviny:
Těsto:
- 5 vajec
- 100 g cukru krupice
- 60 g hladké mouky
- 40 g kakaa (na vaření, žádné Granko ;-) )
- bourbon, jiný likér nebo silný černý čaj na zvlhčení rolády
Náplň:
- 150 g třešní nebo višní (ideálně čerstvé, jinak kompotované)
- 1,5 kelímku smetany ke šlehání (nejlépe 40%), dobře vychlazené
- 2 vanilkové cukry
- ztužovač šlehačky, pokud chcete roládu uchovat
Čokoládová poleva:
- 150 g čokolády na vaření
- 0,5 kelímku smetany ke šlehání
- plátky mandlí nebo čokoládové zdobení na posypání
V menší misce smícháme prosetou mouku a kakao - důležité je lžící rozetřít hrudky kakaa. Tuto sypkou směs přimícháme k vejcím, vyšlehaným cukrem (použijte elektrický šlehač). Přidáme vanilkové aroma, zamícháme a směs rovnoměrně rozlijeme na velký plech, vyložený pečícím papírem. Pečeme v rozpálené troubě asi 15 minut (hlídat!) na 180°C.
Během pečení si navlhčíme utěrku, tu položíme na pracovní desku a na ni rozprostřeme arch pečícího papíru. Posypeme ho krupicovým cukrem a hned po vyndání na něj plát těsta položíme (vznikne tedy jakýsi sendvič utěrka-pečící papír s cukrem-plát těsta-pečící papír) a všechno (i s utěrkou) zarolujeme do rolády. Necháme vychladnout.
Po vychladnutí roládu rozmotáme, opatrně stáhneme papíry a roládu pocákáme bourbonem nebo silným černým čajem (nemusí být), a potřeme ji smetanou, ušlehanou s cukrem (a případně ztužovačem). Poklademe vypeckovanými a nakrájenými třešněmi, opatrně zamotáme a potřeme polevou. Tu vytvoříme rozpuštěním čokolády se smetanou ve vodní lázni. Roládu ozdobíme a vychladíme.
Čerstvé třešně jsou opravdu výborné. |
Žádné komentáře:
Okomentovat