Co jiného vařit, když je venku ošklivo...a navíc moc ráda mixuju. Polévka/kaše se dá vařit v mnoha obměnách jak základu (třeba s mrkví, hokkaido, celerem, brambory atd.), tak koření. Vystačí na dvě pořádné porce nebo čtyři polévky (záleží na zředění).
Suroviny:
- 1/2 velkého batátu
- 300g dýňového pyré (dá se použít jakákoli jedlá dýně)
- 50 g červené čočky
- plátek másla
- stroužek česneku
- 1/2 kostky zeleninového bujónu
- sušený zázvor, garam masala, curry
- pepř
- semínka a zakysaná smetana na ozdobení
Dýni opečeme v troubě doměkka a po vychladnutí oloupeme. Pokud ji nechceme péct, můžeme ji (stejně jako batát) oloupat a nakrájet na větší kostky. V hrnci rozpálíme kousek másla a krátce na něm opečeme dýni a batát. Zalijeme vodou, přidáme kousek bujonu a necháme asi 10 minut vařit. Přidáme červenou čočku a vaříme dalších deset minut, případně dokud se čočka nerozpadne a batáty nezměknou. Pokud jsme dýni pekli, přidáme ji až teď. Okořeníme, vhodíme rozkrojený stroužek česneku a necháme chvilku povařit. Nakonec polévku rozmixuje tyčovým mixérem a na talíři ozdobíme zakysanou smetanou a semínky.
Batáty + pečená dýně. |
Spíš kaše než polévka. |
Žádné komentáře:
Okomentovat