pátek 27. září 2013

Kynutý cop se schwarzwaldskou šunkou a zakysanou smetanou

Recept pochází z katalogu obchodu Lidl a je uveřejněn i na jejich stránkách. Já jsem pouze malinko změnila poměr surovin, a povedlo se. Náplň se dá určitě obměnit ;-).

Suroviny:

Těsto:
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 230 ml vlažného mléka
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • lžička cukru 
  • 75 g másla
  • 1/2 kostky droždí

Náplň:
  • 150 g schwarzwaldské šunky (nebo pršutu, bresaoly apod.)
  • 200 g zakysané smetany
  • 150g eidamu
  • sůl, pepř na ochucení
  • celý kmín na posypání hotového závinu a vajíčko na potřená

Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme několik lžic teplého mléka, lžičku cukru a malinko zamícháme. Asi za deset minut nám vzejde kvásek, ten smícháme v míse s dalšími surovinami. Těsto rukama prohněteme dohladka, posypeme moukou a přikryjeme utěrkou.  Na teplém místě necháme asi hodinu kynout, přičemž by mělo zdvojnásobit svůj objem.

V míse smícháme na malé kousky nakrájenou šunku, zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr a osolíme a opepříme. Vykynuté těsto rozválíme na výšku asi 5 mm, potřeme náplní a zavineme jako roládu. Tu pak podélně rozřízneme a vzniklé prameny stočíme dohromady. Těžko se to popisuje a ještě hůř provádí, takže hodně trpělivosti (zejména při přenášení vzniklého pletence na plech - tady se hodí čtyři ruce). Na plechu cop potřeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme kmínem. Pečeme v rozehřáté troubě asi 30 min na 175°C.

Před pečením.

Hotový cop...malinko se rozpadl, ale byl výborný.


2 komentáře: