pondělí 9. září 2013

Jáhelník

Receptů na jáhelník je bezpočet, tady je ten můj. Ovoce se dá použít čerstvé, sušené i kompotované, stejně tak ořechy můžete použít jakékoliv. Recept je na čtyři porce a jáhelník vám určitě dva dny vydrží v lednici.

Suroviny:

  • 160 g jáhel
  • 200 g mléka
  • 40g medu (nebo jiného sladidla, případně více nebo méně podle chuti)
  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 300 g švestek
  • 40 g mandlí


Jáhly nasypeme do hrnce a třikrát spaříme horkou vodou (vodu vždy po chvíli slijeme). Někde jsem četla, že jsou jinak hořké, těžko říct ;-). Pak jáhly zalijeme mlékem a pomalu vaříme, dokud nezměknou. Bude to trvat asi dvacet minut. Občas je zamícháme, aby se nepřipálily, a přilijeme vodu, aby byly vždy ponořené. Po uvaření do hrnce vmícháme med a tvaroh a půlku směsi nalijeme do formy, vyložené pečícím papírem, případně rozdělíme do jednotlivých menších formiček. Nasypeme většinu ovoce, přelijeme zbylou částí směsi a navrchu ozdobíme zbylým ovocem a nasekanými mandlemi. Pečeme asi 50 min při 180°C, dokud povrch nezezlátne.

Jáhelník v zapékací míse, z půlky snědený.

Porce akorát na sytou snídani.

Žádné komentáře:

Okomentovat