Receptů na jáhelník je bezpočet, tady je ten můj. Ovoce se dá použít čerstvé, sušené i kompotované, stejně tak ořechy můžete použít jakékoliv. Recept je na čtyři porce a jáhelník vám určitě dva dny vydrží v lednici.
Suroviny:
- 160 g jáhel
- 200 g mléka
- 40g medu (nebo jiného sladidla, případně více nebo méně podle chuti)
- 250 g odtučněného tvarohu
- 300 g švestek
- 40 g mandlí
Jáhly nasypeme do hrnce a třikrát spaříme horkou vodou (vodu vždy po chvíli slijeme). Někde jsem četla, že jsou jinak hořké, těžko říct ;-). Pak jáhly zalijeme mlékem a pomalu vaříme, dokud nezměknou. Bude to trvat asi dvacet minut. Občas je zamícháme, aby se nepřipálily, a přilijeme vodu, aby byly vždy ponořené. Po uvaření do hrnce vmícháme med a tvaroh a půlku směsi nalijeme do formy, vyložené pečícím papírem, případně rozdělíme do jednotlivých menších formiček. Nasypeme většinu ovoce, přelijeme zbylou částí směsi a navrchu ozdobíme zbylým ovocem a nasekanými mandlemi. Pečeme asi 50 min při 180°C, dokud povrch nezezlátne.
Jáhelník v zapékací míse, z půlky snědený. |
Porce akorát na sytou snídani. |
Žádné komentáře:
Okomentovat