neděle 1. září 2013

Hokkaido polévka

Moje neoblíbenější polévka, kterou musím často vařit, když přijedu k rodičům. A tento rok mám dokonce domácí dýně - od rodičů i od babičky ze zahrádky.

Suroviny:

  • dýně hokkaido (menší je tak pro 3-4 osoby, větší pro 6)
  • máslo
  • cibule
  • zeleninový bujón
  • zázvor
  • pomerančová kůra
  • chilli (tekuté nebo mleté)
  • sůl
  • pepř
  • zakysaná smetana
  • opražená dýňová/slunečnicová semínka na ozdobení (nemusí být)


Dýni rozkrojíme na poloviny a lžící vydlabeme semínka a měkkou vnitřní část. Vykrojíme stopku a "bubáka" a nakrájíme na měsíčky o tloušťce asi 4 cm. Ty můžeme buď upéct v troubě pod grilem, dokud nezměknou, nebo je nakrájet na kostičky. V hrnci rozpustíme máslo, na něm necháme zesklovatět cibuli a pak přidáme dýni, bujón a zalijeme vodou. Pokud přidáváme syrovou dýni, tak ji krátce na másle opečeme a budeme vařit asi 20 minut, než změkne. Jestliže máme dýni už upečenou, stačí polévku přivést k varu. Hrnec sundáme z plotny a polévku ponorným mixérem rozmixujeme. Pak ji podle požadované hustoty případně zředíme vodou, přidáme pepř, sůl (opatrně - bujón je slaný dost), zázvor, chilli a pomerančovou kůru. Ochutnáme, případně dokořeníme a ještě jednou přivedeme k varu. Polévku servírujeme se lžící zakysané smetany uprostřed talíře a posypanou semínky.

Kousky hokkaido chvíli opečeme na másle s cibulí

Může být i řidší, ale já ji mám ráda skoro jako kaši

Přesně takhle mám ráda hokkaido! http://www.buzzfeed.com/expresident/rescued-animals-before-and-after

Žádné komentáře:

Okomentovat