Recept na koláč je převzatý ze stránek Prozeny.cz (recept), ale upravila jsem si ho podle sebe a povedlo se ;-) .
Suroviny:
Korpus
- 150 g hladké mouky (můžeme nahradit celozrnnou nebo špaldovou)
- 100 g studeného másla
- 20 g třtinového cukru
- 1 vejce
Náplň
- cca 500 g dýně hokkaido
- 1 plechovka salka/slazeného kondenzovaného mléka (měla by mít asi 400 g)
- 100 g třtinového cukru
- 2 vejce
- 250 g tvarohu z alobalu (obyčejný, ne tučný)
- koření podle chuti (já použila zázvor, perníkové koření a muškátový ořech)
Posypka
- 30 g slunečnicových semínek (nebo jiných semínek či oříšků)
- 30 g másla
- 30 g třtinového cukru
Suroviny na korpus propracujeme na hladké těsto a dáme odpočinout do lednice asi na půl hodiny. Dýni hokkaido zbavíme semínek a nakrájíme na větší kostky (já použila půlku středně velké dýně). Není třeba ji loupat, slupka je jedlá a dodá krému ještě sytější barvu. Kostky dýně uvaříme doměkka (asi 15 min), slijeme a rozmixujeme. Do vychladlého pyré vmícháme salko, vajíčka, cukr, tvaroh a koření. Tvaroh bude dělat hrudky, proto krém znovu promixujeme dohladka.
Těsto natlačíme do formy a necháme vyšší okraje (jak je vidět na fotce). Dáme na 10 minut péct do trouby, vyhřáté na 175 °C, a teprvé poté nalijeme náplň. Pečeme ještě 40 - 50 minut. Mezitím rozpustíme kousek másla na pánvičce, pak přidáme semínka a cukr chvíli opékáme. Když začne povrch koláče tmavnout, vyndáme jej, posypeme semínky a ještě asi 5 minut opečeme pod grilem. Krájíme vychladlé, až koláč ztuhne.
Korpus ve formě (mám silikonovou, jinak nezapomeňte na pečící papír). |
Upečený koláč ve formě. |
Mňam mňam ;-) . |
Žádné komentáře:
Okomentovat