pondělí 23. září 2013

Dýňový koláč

Recept na koláč je převzatý ze stránek Prozeny.cz (recept), ale upravila jsem si ho podle sebe a povedlo se ;-) .

Suroviny:

Korpus

  • 150 g hladké mouky (můžeme nahradit celozrnnou nebo špaldovou)
  • 100 g studeného másla
  • 20 g třtinového cukru
  • 1 vejce


Náplň

  • cca 500 g dýně hokkaido 
  • 1 plechovka salka/slazeného kondenzovaného mléka (měla by mít asi 400 g)
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 vejce
  • 250 g tvarohu z alobalu (obyčejný, ne tučný)
  • koření podle chuti (já použila zázvor, perníkové koření a muškátový ořech)


Posypka

  • 30 g slunečnicových semínek (nebo jiných semínek či oříšků)
  • 30 g másla
  • 30 g třtinového cukru


Suroviny na korpus propracujeme na hladké těsto a dáme odpočinout do lednice asi na půl hodiny. Dýni hokkaido zbavíme semínek a nakrájíme na větší kostky (já použila půlku středně velké dýně). Není třeba ji loupat, slupka je jedlá a dodá krému ještě sytější barvu. Kostky dýně uvaříme doměkka (asi 15 min), slijeme a rozmixujeme. Do vychladlého pyré vmícháme salko, vajíčka, cukr, tvaroh a koření. Tvaroh bude dělat hrudky, proto krém znovu promixujeme dohladka. 

Těsto natlačíme do formy a necháme vyšší okraje (jak je vidět na fotce). Dáme na 10 minut péct do trouby, vyhřáté na 175 °C, a teprvé poté nalijeme náplň. Pečeme ještě 40 - 50 minut. Mezitím rozpustíme kousek másla na pánvičce, pak přidáme semínka a cukr chvíli opékáme. Když začne povrch koláče tmavnout, vyndáme jej, posypeme semínky a ještě asi 5 minut opečeme pod grilem. Krájíme vychladlé, až koláč ztuhne.

Korpus ve formě (mám silikonovou, jinak nezapomeňte na pečící papír).
Upečený koláč ve formě.

Mňam mňam ;-) .


Žádné komentáře:

Okomentovat