Recept pochází z knihy Romana Vaňka "Kouzlo kuchyně Čech a Moravy" a jen jsem změnila postup zpracování těsta (hnětací robot nevlastním) a kynutí. Rozpis postačí na menší dávku (na poslední fotce) malých loupáků.
Suroviny:
- 330 g hladké mouky
- 150 ml mléka
- 40 g cukru (část můžeme pro chuť nahradit vanilkovým)
- 30 g rozpuštěného másla nebo sádla
- 1 vejce (půlka do těsta a druhá na potření loupáků)
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
- mák nebo sezam na posypání
Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme několik lžic teplého mléka, lžičku cukru a malinko zamícháme. Asi za deset minut nám vzejde kvásek, ten smícháme v míse s dalšími surovinami. Těsto rukama prohněteme dohladka, posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě (router ;-) ) necháme asi hodinu kynout, přičemž by mělo zdvojnásobit svůj objem.
Těsto rozdělíme na poloviny a každou vyválíme na kulatou placku asi 4 mm vysokou. Tu rozkrájíme na 8 trojúhelníků, ze kterých smotáme rohlíčky. Necháme je ještě půl hodiny kynout, pak je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme semínky. Pečeme asi 20 minut na 175 °C, než zezlátnou.
Rozkrájení těsta. |
Před pečením. |
Hotové. |
Žádné komentáře:
Okomentovat