Recept pochází z video kuchařky "Zapomenuté poklady české kuchyně", která vznikla v Pražském kulinářském institutu. Těsto je malinko upravené (v původním receptu bylo prostě moc málo mouky). Suroviny vystačí na pekáč a půl.
Suroviny:
- 650 g hladké mouky (můžete dát 500 a pak postupně přidávat)
- 150 g cukru
- 250 ml vlažného mléka
- 2 menší vejce
- 50 g rozpuštěného másla
- 1/2 kostky droždí
- špetka soli
+ asi 50 g rozpuštěného másla (nebo sádla) na potírání
Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme několik lžic teplého mléka,
lžičku cukru a malinko zamícháme. Asi za deset minut nám vzejde kvásek,
ten smícháme v míse s dalšími surovinami. Těsto rukama prohněteme
dohladka, posypeme moukou a přikryjeme utěrkou. Na teplém místě necháme asi hodinu kynout, přičemž by mělo zdvojnásobit svůj
objem.
Polovinu těsta rozválíme na posypaném válu na tloušťku asi 5 mm. Rozřežeme na čtverce asi 10x10 cm (čím větší, tím větší buchty ;-) ) a do každého dáme lžičku náplně - povidla, mák nebo tvaroh (recept na náplně je tady). Zabalíme jako měšec, vrchní stranu namočíme v rozpuštěném másle a spojem dolů dáme do pekáče, který jsme předtím také vymazali rozpuštěným máslem. Nechte jim trochu místa, ještě budou asi 20 minut kynout. Pak je dáme do rozpálené trouby a pečeme asi 30 min na 175°C. Jakmile zhnědnou, vytáhneme je z trouby a ještě jednou potřeme máslem. Můžeme do něj pro vůni přidat trochu rumu nebo aroma.
Rozkrájené těsto s náplněmi. |
Hotový pekáč buchet. |
Krásné. Taky jsem je v létě dělala poprvé a byla všeobecná spokojenost.
OdpovědětVymazat