pondělí 26. srpna 2013

Posvícenské koláčky

Recept pochází ze stránek prozeny.cz (originální recept) a já jsem ho trochu poupravila a přidala další dvě možné náplně. Každá náplň je spočítaná na jednu dávku těsta. Koláčků vznikne asi 25, záleží na velikosti vykrajovátka.

Těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 dl rostlinného oleje, nebo 100 g másla nebo sádla (rozpuštěného)
  • 80g krupicového cukru
  • 250 ml mléka (pokojové teploty nebo trochu ohřáté, ne horké!)
  • 1/2 kostky droždí 
  • špetku soli
  • lžičku citronové kůry
  • 1 vanilkový cukr

Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme několik lžic teplého mléka, lžičku cukru a malinko zamícháme. Asi za deset minut nám vzejde kvásek, ten smícháme v míse s dalšími surovinami. Těsto hněteme vařečkou tak dlouho, až se začne odlepovat od stěn a je hladké. Pak jej posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo. Bude kynout asi hodinu až hodinu a půl, přičemž by mělo zdvojnásobit svůj objem. 

Tvarohová náplň:
  • 2 tvarohy v alobalu (obyčejné, ne tučné)
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • několik lžic cukru na doslazení
Tvarohy smícháme se zbývajícími surovinami. Pokud bude směs příliš hustá, můžeme zředit mlékem.


Povidlová náplň:
  • povidla (asi 400 g)
  • rum (nebo rumové aroma)


Povidla podle chuti smícháme s rumem.

Maková náplň a drobenka: návod v tomto receptu Švestková metýnka s tvarohem nebo mákem

Ještě budeme potřebovat:
  • 50 ml mléka
  • 50 ml rostlinného oleje


Z vykynutého těsta vyválíme placku a z ní sklenicí (moje měla průměr asi 8 cm) vykrajujeme kolečka. Můžete použít i kulaté vykrajovátko na cukroví, pokud máte dostatečně velké. Do každého kolečka dáme lžičku náplně a v dlani zabalíme jako měšec, okraje pevně stiskneme k sobě, aby se koláček nerozlepil. Držíme za spoj a hladkou stranu koláčku namočíme do mléka s olejem a pak v misce s drobenkou (aby na povrchu držela). Koláček otočíme spojem dolů a opatrně trochu přimáčkneme na plech. Pečeme asi 20 minut (podle velikosti koláčků) na 175°C než zezlátnou.

Koláčky občas prasknou, ale na škodu to určitě není - aspoň je jasné, co je uvnitř ;-)

Omlouvám se za kvalitu fotky, ale pro představu - tohle je množství z dvojité dávky.


Žádné komentáře:

Okomentovat