čtvrtek 2. ledna 2014

Vánočka

Výborná vánočka, která se zatím vždycky povedla. Recept je z knihy "Poklady klasické české kuchyně" od Romana Vaňka. Videonávod, jak ji upléct z 6 pramenů, najdete tady (nejedná se o moje video).

Suroviny: (na jednu vánočku)

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky droždí (20g)
  • 115 ml vlažného mléka
  • 50 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 70 g másla
  • špetka soli
  • kůra z jednoho citronu
  • 1 vejce + asi půlka na potření
  • 35 g rozinek (můžeme dopředu namočit do rumu)
  • 35 g loupaných nasekaných mandlí
  • mandlové lupínky na posypání


V míse smícháme obě mouky a do důlku uprostřed rozdrobíme droždí. Zalijeme několika lžícemi mléka a zamícháme s trochou mouky okolo, až vznikne tekutá kašička. Její povrch posypeme trochou mouky a necháme zakryté asi 30 min vzejít. Pak přidáme zbytek ingrediencí (kromě ovoce a mandlí) a vypracujeme hladké těsto. Těsto při hnětení nadlehčujeme, aby se do něj dostal vzduch. Nakonec vmícháme rozinky a mandle a necháme asi hodinu kynout zakryté v míse. Z těsta vytvarujeme 6 pramenů, ze kterých podle návodu spleteme vánočku. Necháme ji kynout asi 45 minut na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi 40 minut v troubě rozpálené na 170°C. Kvůli výšce se může začít nahoře připalovat, doporučuji ji proto po vyskočení péct zakrytou alobalem a odkrýt na posledních deset minut.


Z 9 pramenů (čtyři, tři, dva)

Ze šesti, drží mnohem lépe.





Žádné komentáře:

Okomentovat