Výborná vánočka, která se zatím vždycky povedla. Recept je z knihy "Poklady klasické české kuchyně" od Romana Vaňka. Videonávod, jak ji upléct z 6 pramenů, najdete
tady (nejedná se o moje video).
Suroviny: (na jednu vánočku)
- 230 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1/2 kostky droždí (20g)
- 115 ml vlažného mléka
- 50 g cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 70 g másla
- špetka soli
- kůra z jednoho citronu
- 1 vejce + asi půlka na potření
- 35 g rozinek (můžeme dopředu namočit do rumu)
- 35 g loupaných nasekaných mandlí
- mandlové lupínky na posypání
V míse smícháme obě mouky a do důlku uprostřed rozdrobíme droždí. Zalijeme několika lžícemi mléka a zamícháme s trochou mouky okolo, až vznikne tekutá kašička. Její povrch posypeme trochou mouky a necháme zakryté asi 30 min vzejít. Pak přidáme zbytek ingrediencí (kromě ovoce a mandlí) a vypracujeme hladké těsto. Těsto při hnětení nadlehčujeme, aby se do něj dostal vzduch. Nakonec vmícháme rozinky a mandle a necháme asi hodinu kynout zakryté v míse. Z těsta vytvarujeme 6 pramenů, ze kterých podle návodu spleteme vánočku. Necháme ji kynout asi 45 minut na plechu. Pak je potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi 40 minut v troubě rozpálené na 170°C. Kvůli výšce se může začít nahoře připalovat, doporučuji ji proto po vyskočení péct zakrytou alobalem a odkrýt na posledních deset minut.
|
Z 9 pramenů (čtyři, tři, dva) |
|
Ze šesti, drží mnohem lépe. |
Žádné komentáře:
Okomentovat