neděle 26. ledna 2014

Celozrnný žitný chleba

Recept na tento kváskový chléb pochází z webu Maškrtnicy, a nebylo na něm zatím potřeba nic měnit. Na fotkách vidíte bochníček z poloviční dávky.

Suroviny:

  • 250 g přes noc rozkvašeného kvasu
  • 525 g vody (nebo černého piva)
  • 30 g medu, melasy nebo jiného přírodního sladidla
  • 250 g vloček (žitných nebo ovesných)
  • 50 g slunečnice nebo jiných semínek (dýně, sezam, loupané konopné semínko) + na posypání
  • 375-400 g žitné mouky
  • 15 g soli


Všechny suroviny smícháme ve velké míse (nejdříve tekuté přísady s kváskem a vločkami), aby se zapracovala všechna mouka. Nemícháme déle (těsto nemusí být hladké, naopak) a dáme do připravené formy (nezapomeňte vysypat a vymazat, pokud nemáte silikon, nebo vyložit pečícím papírem). Posypeme semínky a necháme po igelitem (v igelitové tašce) kynout asi 4 hodiny, než se chléb nafoukne a na povrchu mírně popraská. Rozpálíme troubu na 250°C, postříkáme povrch chleba vodou a pečeme asi deset minut. Pak ztlumíme na 220°C a pečeme 45 minut. Vyndáme chléb z formy a nakonec jej necháme deset minut dopékat volně na mřížce. Krájíme až když je úplně vychladlý. Chléb vydrží velmi dlouho akorát měkký s křupavou kůrkou.


Poloviční dávka je málo :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat