čtvrtek 2. ledna 2014

Focaccia

Recept z nové kuchařky Romana Vaňka "Klenoty klasické evropské kuchyně".

Suroviny: (1 kus)

  • 10 g čerstvého droždí
  • 160 ml vlažné vody
  • 25 ml extra panenského olivového oleje
  • 250 g hladké mouky
  • 7 g soli
  • 1 lžička rozmarýnu (sušeného, nebo čerstvého nadrobno nakrájeného)
  • olivový olej na potření
  • olivy nebo sušená rajčata do těsta (volitelně)


Droždí rozdrobíme a rozetřeme s 30 ml vody a pak přidáme i zbytek vody, olej, mouku, sůl a rozmarýn. Mícháme v ruce tak dlouho, dokud není těsto hladké, pružné a nelepivé (v této fázi můžeme přidat olivy nebo rajčata, či jimi těsto posypat před pečením). Těsto dáme na moukou posypaný vál a necháme pod utěrkou kynout asi 1,5 hodiny. Následně těsto prsty roztáhneme (můžeme zkusit váleček, ale jde to špatně) na placku o průměru 25 cm, dáme ji do olejem vytřené formy nebo plechu, potřeme olejem a necháme kynout 30 minut. Poté uděláme do těsta prsty důlky (nepropíchnut) a necháme znovu kynout asi 20 minut. Ještě jednou potřeme olejem a pečeme v troubě rozpálené na 200°C 25 minut, než zezlátnou. Vyndáme na mřížku a necháme vychladnout. Jeden kus je málo ;-).


Žádné komentáře:

Okomentovat