Recept pochází z časopisu Albert v kuchyni z ledna 2014 a změnila jsem na něm jen maličkosti. Rozpis je na dvě porce.
Suroviny:
- 4 střední mrkve
- olivový olej
- menší cibule
- stroužek česneku
- 1 cm kousek zázvoru
- zeleninový vývar (kostka bujonu)
- 100 g čočky
- mletý kmín, sůl, pepř, tymián
Čočku si aspoň na 6 hodin předem namočíme do vody. Mrkve oloupeme, nakrájíme na větší kusy a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Zastříkneme olejem, posypeme kmínem, solí a pepřem a pečeme 30 minut v troubě rozpálené na 180°C. V hrnci rozpálíme olej, chvíli opékáme nakrájenou cibuli a pak přidám i rozmačkaný česnek. Nasypeme upečenou mrkev, nastrouhaný zázvor, tymián a zalijeme vodou s kostkou bujonu (stačí 1/3). Vaříme asi půl hodiny, než je mrkev měkká. Mezitím dáme do druhého hrnce se studenou vodou propláchnutou čočku a uvaříme ji do měkka. Polévku rozmixujeme, případně dokořeníme, a smícháme se slitou uvařenou čočkou.
Žádné komentáře:
Okomentovat