Recept pochází z kuchařky "Klenoty klasické evropské kuchyně" od Romana Vaňka.
Suroviny:
- Těsto
- 180 ml mléka
- 500 g hladké mouky
- 30 g čerstvého droždí
- 60 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- 60 g změklého sádla
- 1 vejce
- trochu soli
Náplň:
- 250 ml mléka (nakonec jsem přidávala asi ještě 100 ml)
- 250 g mletého máku
- 20 g vanilkového cukru
- 40 g moučkového cukru
- 40 g medu
- 100 g švestkových povidel
- špetka mletého hřebíčku
- 50 ml tuzemského rumu
+ trochu vajíčka s mlékem na potření
V rendlíku smícháme mák a mléko, přivedeme k varu a lehce vaříme do změknutí. Přidáme zbytek surovin (kromě rumu), zamícháme, necháme vychladnout a poté přidáme i rum.
Těsto zaděláme na omládek. Do mísy prosejeme mouku, uděláme v ní důlek, do něj rozdrobíme droždí a zalijeme asi 2/3 mléka pokojové teploty. Zamícháme na tekuté těsto, poprášíme moukou a necháme asi 30 minut vzejít. Pak přidáme všechny ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto. Vyklopíme na vál, vytvarujeme dva bochánky a necháme je opět půl hodiny odpočívat přikryté utěrkou. Bochánek rozválíme na plát asi 30x30 cm, potřeme náplní (na jedné straně necháme asi 2 cm volné) a zamotáme jako roládu - volný okraj potřeme vajíčkem a slepíme. Závin podélně rozřízneme a dva vzniklé pruhy smotáme do copu. Jde to špatně a pruhy se rozpadají, proto je lepší postupovat rychle. Stočený cop dáme do vymazané formy a necháme kynout asi 45 minut. Pak potřeme vajíčkem a pečeme asi 40 minut v troubě předehřáté na 160°C. Necháme chvíli zchladnout ve formě a pak na mřížce.
Žádné komentáře:
Okomentovat