Suroviny:
- 100 g másla (dala jsem 1/2 Hery a 1/2 másla)
- 250 g medu
- 125 g přírodního (tmavého nebo třtinového) cukru
- 1 lžíce koření do perníku (nejvíc dám skořice, dále anýz, badyán, nové koření a hřebíček - čerstvě utlučené, nebo si ho kupte už hotové)
- 2 lžíce kakaa
- 600 g hladké mouky
- 1 lžíce prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 2 vejce
- vajíčko na potření
- + bílek, moučkový cukr a citron na polevu
Máslo, med, cukr, koření a kakao zahříváme v hrnci mícháme, dokud se všechno nerozpustí. Necháme vychladnout a vlijeme do mísy s prosátou moukou, smíchanou se solí a práškem do pečiva. Přidáme vajíčka a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do fólie a necháme přes noc v lednici odpočinout. Druhý den si vždycky odkrojíme kus na válení a zbytek necháme v chladu. Těsto rozválíme na silnější plát, vykrajujeme tvary a potíráme je vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut - jak jsou od kakaa tmavé, je třeba je pořádně hlídat. Zbytek na vále po vykrajování zpracujeme v ruce s nově uříznutým kusem těsta a opakujeme. Zdobíme bílkovou polevou (utřený jeden bílek, trochu citronové šťávy a moučkového cukru, kolik se vejce, aby poleva držela) nebo kupovanými zdobičkami.
Žádné komentáře:
Okomentovat