pondělí 9. prosince 2013

Vánoční perníčky

Recept pochází z kartiček, které vycházely jako příloha MF Dnes v prosinci 2013. Pekla jsem je asi měsíc před Štědrým dnem, tak snad do té doby změknou :-)

Suroviny:
  • 100 g másla (dala jsem 1/2 Hery a 1/2 másla)
  • 250 g medu
  • 125 g přírodního (tmavého nebo třtinového) cukru
  • 1 lžíce koření do perníku (nejvíc dám skořice, dále anýz, badyán, nové koření a hřebíček - čerstvě utlučené, nebo si ho kupte už hotové)
  • 2 lžíce kakaa
  • 600 g hladké mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 vejce
  • vajíčko na potření
  • + bílek, moučkový cukr a citron na polevu

Máslo, med, cukr, koření a kakao zahříváme v hrnci  mícháme, dokud se všechno nerozpustí. Necháme vychladnout a vlijeme do mísy s prosátou moukou, smíchanou se solí a práškem do pečiva. Přidáme vajíčka a vypracujeme hladké těsto. To zabalíme do fólie a necháme přes noc v lednici odpočinout. Druhý den si vždycky odkrojíme kus na válení a zbytek necháme v chladu. Těsto rozválíme na silnější plát, vykrajujeme tvary a potíráme je vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180°C asi 15 minut - jak jsou od kakaa tmavé, je třeba je pořádně hlídat. Zbytek na vále po vykrajování zpracujeme v ruce s nově uříznutým kusem těsta a opakujeme. Zdobíme bílkovou polevou (utřený jeden bílek, trochu citronové šťávy a moučkového cukru, kolik se vejce, aby poleva držela) nebo kupovanými zdobičkami.


Žádné komentáře:

Okomentovat