Recept na těsto hvězdu je z facebookové pekařské skupiny PečemPecen.cz. Vychází z klasického kynutého těsta, ale je zajímavý způsobem překládání. Náplně můžete vyzkoušet různé, například s nugetou, povidly, mákem nebo jen máslem, oříšky a skořicí.
Suroviny:
Těsto:
500 g hladké mouky
2 vejce
60 g cukru
180 ml mléka
40 g másla
1 sáček sušeného droždí nebo asi 30 g čerstvého
Náplň:
250 g tvarohu ve staniolu
jedno a půl vejce
trochu mléka na zředění
1 vanilkový cukr
50 g cukru
70 g čokolády na vaření
+ půl vajíčka a trochu (nejlépe) třtinového cukru
Ze suroviny vypracujeme hladké těsto (jak na kynuté najdete třeba tady) a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Mezitím smíchejte tvaroh, vajíčko, mléko a cukr a přidejte nastrouhanou čokoládu. Část můžete nakrájet nožem na hrubší kousky. Vykynuté těsto rozdělte na čtyři stejně velké díly a z nich vyválejte placky. První placku potřete náplní, na ní dejte druhou a opět potřete, až máte něco jako palačinkový dort. Horní vrstvu nepotírejte. Nakrájejte na 16 dílů, a střed nechte vcelku. Vezměte vždy dva prameny, každý do jedné ruky, a proti sobě je dvakrát otočte (tedy buď oba točte dovnitř nebo oba ven). Takto zpracujte všechny paprsky do tvaru hvězdy. Potřete zbylým vajíčkem rozšlehaným se lžící cukru a ještě trochu posypte navrchu. Pečte v rozpálené troubě na 180°C asi 35 minut.
Před pečením |
Detail na řezu |
Úžasné,Kači :3 Škoda,že s mou šikovností by to takhle rozhodně nevypadalo :D
OdpovědětVymazatNe ne, určitě by se povedla, je to hrozně blbuvzdorné, nějak to zatočíš a po upečení to vždycky vypadá dobře ;-)
VymazatJe to opravdu nádherné. Včera jsem ji jedla u dcery a byla nejen krásná, ale i velice dobrá - s čokoládou. Nikdo nechápal, jak mohla toho tvaru docílit. Tak teď už to vidím. Díky za návod. Musím to také vyzkoušet.
OdpovědětVymazatL.
Já ji dělám,moc nám chutná a je hned pryč,dělám s švestkové povidli,ořechy,se skořicí.
OdpovědětVymazat