neděle 16. února 2014

Chlebová polévka - recept pro "Zachraň jídlo"

Recept na chlebovou polévku (říkalo se jí i "žebráčková", protože platila za jídlo pro chudé) je od mé babičky. Použijete na něj staré chlebové patky a kůrky a dalších pár surovin, které má každý doma. Další zajímavé recepty na využití potravin, které byste jinak vyhodili, najdete na stránkách iniciativy Zachraň jídlo, která upozorňuje na problém plýtvání potravinami.


Suroviny: (vystačí na 4 menší porce)

  • kůrky ze 1/4 tvrdého chleba
  • menší cibule
  • 1-2 vajíčka
  • trochu másla
  • sůl, pepř, kmín


Ze ztvrdlého či gumového chleba vydlabeme vnitřek. Ideální je, pokud je už chleba nakrájený na plátky, ale ztvrdlé patky se také hodí - pouze trvá a něco déle je rozvařit. Dáme je vařit s vodou, překrojenou půlkou menší cibule a solí a kmínem. Když se kůrky rozvaří, rozmačkáme je žďuchadlem či rozmixujeme ponorným mixérem. Vyzkoušejte, jestli vám bude více chutnat nechat v polívce větší kousky kůrek, nebo ji rozmixovat do hladkého krému. Cibuli můžeme vyndat, nebo také rozmixovat či nakrájet. Na troše másla si na pánvi dohněda osmažíme nadrobno nakrájenou druhou půlku cibule. Polévku naředíme vodou do požadované hustoty a zamícháme jedno nebo dvě vajíčka a opepříme podle chuti. Na talíři ozdobíme osmaženou cibulkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat