pondělí 26. srpna 2013

Švestková metýnka s tvarohem nebo mákem

Metýnka (tak říká těmto koláčům na plech babička) je kombinací dvou receptů. Recept na těsto je z knihy "Poklady klasické české kuchyně" od Romana Vaňka a tvarohová náplň je z magazínu "Ona Dnes" č. 30/2013. Maková náplň je prostě maková náplň ;-). Suroviny vystačí na jeden velký plech (těsto + jedna z náplní).

Těsto:

  • 330 g hladké mouky (nakonec jí většinou použiji více, prostě dosypávám)
  • 160 ml mléka (pokojové teploty nebo trochu ohřáté - ne horké!)
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 100 g másla (rozpuštěného)
  • 1/2 kostky droždí
  • 100 g krupicového cukru


Do malé misky rozdrobíme droždí, přidáme několik lžic teplého mléka, lžičku cukru a malinko zamícháme. Asi za deset minut nám vykyne kvásek, ten smícháme v míse s dalšími surovinami. Těsto hněteme vařečkou tak dlouhou, až se začne odlepovat od stěn mísy a je hladké. Pak jej posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo. Bude kynout asi hodinu až hodinu a půl, přičemž by mělo zdvojnásobit svůj objem.

Tvarohová náplň:

  • 1 vanilkový pudink
  • 300 ml mléka
  • 6 lžic krupicového cukru
  • 500 g odtučněného tvarohu


Pudink uvaříme s cukrem podle návodu a zchladlý jej smícháme s tvarohem.

Maková náplň:

  • asi 150 g mletého máku
  • 100 g krupicového cukru (přidejte/uberte podle zralosti švestek)
  • asi 150 ml mléka
  • sáček vanilkového cukru


Mák nasypte do rendlíku, zalijte mlékem a přiveďte k varu. Nechte asi deset minut probublávat, až mák změkne. Podle potřeby přilijte mléko. Slaďte až nakonec, i tak se mák snadno připálí. Nechte vychladnout.

Drobenka:

  • 40 g povoleného másla
  • 40 g hrubé mouky
  • 40 g krupicového cukru



  • + asi 20 větších švestek


Máslo hněťte se sypkými přísadami, až vytvoří drobečky. Případně přisypte mouku nebo cukr. Pokud drobenku nepoužijete hned, dejte ji do lednice, aby se neslepila.

Vykynuté těsto rozválejte na placku o velikosti plechu, okraje nechte trochu vyšší. Potřete jednou z náplní, poklaďte švestkami a posypte drobenkou. Pečte asi 35 minut na 175°C.

S tvarohem...

...a s mákem.






Žádné komentáře:

Okomentovat