Recept pochází z kuchařky Klenoty klasické evropské kuchyně od Romana Vaňka
Suroviny:
- 50 g másla (pokojové teploty)
- 280 ml mléka (vlažné)
- 450 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- 15 g cukru
- 15 g čerstvého droždí
- mléko na potření + sezam nebo mák na posypání
Droždí rozdrobíme, přidáme ostatní suroviny a rukama vypracujeme hladké těsto. Necháme kynout asi hodinu, než zdvojnásobí svůj objem. Pak z těsta na vále vytvarujeme váleček, nakrájíme na požadovaný počet housek (mě jich vyšlo asi 12) a kousky skulíme do bochánků. Ty dáme v dostatečné vzdálenosti na plech, nařízneme do kříže a necháme kynout ještě asi 20 minut. Potřeme mlékem, posypeme sezamem (či mákem) a pečeme asi 15 minut v troubě rozpálené na 200°C.
Žádné komentáře:
Okomentovat